zondag 10 april 2011

Stap-voor-stap: notitieboekjehoesje met vasten

Zelf eens proberen zo'n hoesje voor een notieboekje te maken? Het is niet moeilijk; het enige wat je ervoor hoeft te kunnen is de vaste-steek.

Dit heb je nodig: mooie haakwol, een passende haaknaald (meestal 3,5 of 4) en natuurlijk een notitieboekje. Dat soort boekjes vind je bijvoorbeeld voor niet al te veel geld bij de Action of de Zeeman. Maar je kunt ook een hoesje maken voor een bestaand boek of misschien wel je dagboek, vriendenboekje of je adressenboekje.


1. Begin met de opzetlus
2. Meet de lengte van het boekje en haak een ketting die net zo lang is. Maak de ketting niet té lang, anders wordt je hoesje al snel te groot.
3. Heb je de juiste lengte? Tel nu het aantal steken. Op die manier kun je straks controleren of je niet per ongeluk steken erbij hebt gemaakt (of misschien wel te weinig hebt gehaakt).
4. Haak nu nog één kettingsteek erbij. Dit is je keerlus.
5. Nu gaan we de eerste toer haken: steek je haaknaald in de tweede lus vanaf de haaknaald.
6. Haak een vaste, en ga door met vasten haken tot je aan het einde van de ketting bent gekomen. Tel het aantal steken (weet je nog, die kleine v-tjes) om te zien of je alles hebt goed gedaan.
7. Maak een keerlus en draai je haakwerk om.
8. Haak vasten tot je aan het einde gekomen bent en tel het aantal steken. Maak een keerlus.
9. Ga zo door tot je lapje lang genoeg is om om het boekje heen te slaan. Het is de bedoeling dat je met je gehaakte lapje een boekenkaft maakt: ca. 2 centimeter aan de binnenkant van de voorkant, om het boekje heen, en dan ca. 2 centimeten aan de binnenkant van de achterkant van het boekje.
10. Naai de 2 centimeter-flapjes aan de boven- en onderkant vast met dezelfde wol. Dit gaat heel makkelijk met een borduurnaald.

Tip: versier je notieboekhoesje met een mooie bloem, wat felgekleurde knopen in verschillende groottes of haak er aan de buitenkant een frivool randje aan. Hoe dat moet leer je op een van de komende avonden van de Haakbrigade!

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...