vrijdag 16 december 2016

(Kerst) Kabouter/Gnoom/Trol haken

Gnoom, Trol of Kabouter.... wat ons betreft maakt het helemaal niet uit hoe je ze noemt. Wij vinden ze gewoon super schattig! Geïnspireerd door een aantal plaatjes op Pinterest maakten wij onze eigen variant. Met een beetje van zus en een beetje van zo. Maar de lange, volle baard met het schattige neusje nét onder de rand van de hoed hielden we erin. Dat máákt 'm gewoon helemaal!


Het begon allemaal met eentje voor de buurvrouw, die al een hele collectie Scandinavische trollen heeft. Voor haar verjaardag kreeg ze een leuke, nieuwe variant erbij. Zelf vonden we 'm zo geslaagd, dat we het niet konden laten om er nog eentje te maken. Maar dan voor onszelf. In één avond hadden we weer een nieuwe, tweede variant gehaakt; net iets anders van kleur, maar wederom van wat restjes wol. Voor een kabouter heb je namelijk niet echt veel materiaal nodig ;-).

Lijkt het jou ook leuk om een (Kerst) Kabouter/Gnoom/Trol te haken? Laat je dan inspireren door onderstaande foto's, patroon en tips!


 Van een restje sokkenwol haakten wij de kabouter/gnoom/trol voor de buurvrouw.


 Zo leuk! Die willen wij ook!

 Inspiratie


Of kijk ook zelf eens op Pinterest/Internet.
Trefwoorden: (crochet, gehaakte) Gnoom, Troll, Kabouter...

Tips


Na lang zoeken, vonden we wel veel leuke voorbeelden, maar slechts één haakpatroon  (zie voorbeeld hierboven). 

Wij hielden het 'punt-muts-gedeelte' aan, maar haakten het lijfje (naar eigen inzicht) een stukje langer/hoger. Vul het lijfje, maar het mutsje niet en bevestig ze aan elkaar.

De lange, bungel benen mochten (wat ons betreft) niet ontbreken, dus verzonnen we deze er zelf bij (haak 5 à 6 lossen; sluit met een halve vaste in de eerste losse; haak vasten tot je de gewenste lengte hebt). Tip: Bungelbenen klaar? 'Vul' ze dan met een stukje electriciteits of (wat dikker) ijzerdraad. Op deze manier kun je ze leuk 'in vorm' krijgen. Bevestig de benen aan de onderkant van het lijfje. 

Ook kreeg onze Kabouter/Gnoom/Trol mooie schoenen aan. Maak een magische ring en haak hierin het aantal vasten gelijk aan het aantal beginlossen voor de benen. Haak vasten totdat je de gewenste 'schoenmaat' hebt en bevestig de schoenen aan de benen.

Voor het neusje gebruikten wij een klein, houten kraaltje. Zet deze (gelijk onder de rand van de muts aan het lijfje) vast met de openingen aan de zijkanten.

Bevestig de baard. Knip een aantal slierten van dikke wol met een lengte van ± 18 cm). Vouw deze draden dubbel en bevestig deze één voor één aan de voorkant van het lijfje. Pluis de draden vervolgens uit tot een mooie volle baard en knip in vorm. Haal tenslotte nog één draad door de opening van de kraal (het neusje) en pluis ook deze uit.

Naai op de muts een belletje of iets anders leuks kleins (gehaakt bolletje, pompom, klein sterretje...)

Verzin gerust nog meer leuke details/toevoegingen. 
Leuk als je hier ons een foto van wilt laten zien op onze Facebookpagina!


Heel veel plezier en succes,
De Haakbrigade.

Meer leuke patronen/ideëen vind je hier.
Vind je het leuk om ons te volgen? Dat kan via Facebook en/of Pinterest!

1 opmerking:

Wendy's Mhaaksels zei

Heel leuk! Maakt idd niet uit hoe ze genoemd worden, ze zijn gewoon leukkkk ;)
Groetjes, Wendy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...