vrijdag 17 mei 2013

Gratis patroon: gehaakt huisje als sleutelhanger

Blijkbaar viel ons kroontje ook in de smaak bij de Libelle. Want niet lang nadat we het kroontje hadden gemaakt, vroegen ze ons of we niet een artikel wilden illustreren. Over huizenruil. Daar moesten we heel even over nadenken, maar na vijf minuten waren we er al uit. Ja! Natuurlijk! Willen! We! Dat! We deden een flink aantal voorstellen, en uiteindelijk werd deze illustratie uitgekozen...


We tekenden er nog wat sleutels bij en een labeltje met 'Welcome in our house'.
Vandaag was het dan zover: Libelle nummer 21 ligt in de winkels. Abonnees kregen hem al gisteren. Het artikel staat op pagina 40. Yeah! En dat ziet er dan zo uit in de Libelle:


Oeps, jammer alleen dat ze zijn vergeten De Haakbrigade te vermelden als maker van de illustratie... Nou ja, gelukkig kunnen we iedereen via Facebook laten weten dat het patroontje hier gratis te krijgen is...

Wil je ook zo'n originele sleutelhanger haken? Dat kan! We hebben het volledige patroon netjes uitgeschreven en maakten een fotostappenplan. Zodat het huisje door iedereen gehaakt kan worden.  Zo'n huisje is ook een origineel cadeau. Bijvoorbeeld als vrienden gaan verhuizen, (klein)kinderen op kamers gaan of.... als bedankje voor de lieve mensen met wie je huizenruil doet komende zomer!

Benodigdheden
Witte katoen of garen naar keuze
Haaknaald (zie etiket van het gekozen garen)
Schaar
Wolnaald
Restjes vilt
Knoopje of paillet
Naald en draad (gewoon garen of borduurzijde)

Speciale haaksteek
Ananassteek: sla de draad om de haaknaald. Steek de haaknaald in de eerstvolgende steek van de toer. Sla de draad om en trek hem door de steek (3 lussen op de haaknaald). Herhaal deze handeling (insteken, draad ophalen) nog twee keer, waarbij je steeds de haaknaald in dezelfde steek steekt (7 lussen op de haaknaald.) Sla de draad nog een keer om en trek hem door alle lussen op de haaknaald.

Haak het huisje

Maak een basisketting van 12 lossen.

Toer 1: Steek de haaknaald in de 2e losse vanaf de haaknaald.
Maak 11 vasten. Sluit toer af met 1 keerlosse, keren.


Toer 2: Maak 11 vasten in de achterste lus van de steek.
(Hierdoor ontstaat een ribbel). Sluit toer af met 1 keerlosse, keren.
Toer 3-8: Herhaal toer 2.

Toer 9: Maak de lus op de haaknaald iets groter
(in plaats van keerlossen). Sla een steek over,
haak in de tweede steek van de toer, maak een ananassteek,
*1 losse, 1 steek overslaan, maak een ananassteek.

Herh vanaf * tot je 5 ananassen hebt gemaakt (je houdt dus
een steek over), keren.
Toer 10: Maak de lus op de haaknaald groter. Haak een ananas in de opening tussen de 1e en 2e ananas van de vorige toer, *1 losse, 1 steek overslaan, maak een ananassteek.
Herh vanaf * tot je 4 ananassen hebt gemaakt, keren.

Toer 11: Maak de lus op de haaknaald groter. Maak een ananas in de opening tussen de 1e en 2e ananassen van de vorige toer, *1 losse, 1 steek overslaan, maak een ananassteek. Herh vanaf * nog een keer, keren.

Maak de ophanglus: haak 8 lossen, maak ketting vast met een halve vaste in de bovenkant van de 1e ananas van de vorige toer.
Hecht af en werk losse draden weg met de wolnaald.

Het huisje is klaar. Nu nog afwerken...
Afwerken
Knip van vilt een rechthoekje voor de deur, en 2 stukjes vilt voor het raam. Neem de draad en naald (wij gebruikten vierdubbel naaimachine garen) en naai een staand kruisje over het raam. Zet het knoopje of paillet vast met de Franse knoop. Voor iedereen die de Franse knoop nog niet kent: hieronder vind je een heel handig filmpje (van Youtube, in het Engels).


5 opmerkingen:

Moos zei

Owww wat geweldig! En dan ook nog in de Libelle!!!!! Maar terecht want jullie kroontje was DE HAAKHIT voor de krongingsdag!!!!!

Wat een eer .... gefeliciteerd!!!!!!!!

Anoniem zei

enorm leuk huisje zeg

liefs jenneke

Hester Wewer zei

Leuk huisje! Ik word alleen niet helemaal wijs uit de ananassteek :'( Komt vast doordat ik ze niet lust...ik ga op zoek naar een tuturial met plaatjes

https://m.google.com/app/contacts/view/v77stenntbwg/?unc=0&in=8&partnerid=lpv0&surl=%3Ffid%3D4774814226164706796%26v%3Dstream%26partnerid%3Dlpv0%26surl%3D%253Fv%253Dhome%2526partnerid%253Dlpv0%2526for zei

Wil ik maken voor mijn kleindochter!

https://m.google.com/app/contacts/view/v77stenntbwg/?unc=0&in=8&partnerid=lpv0&surl=%3Ffid%3D4774814226164706796%26v%3Dstream%26partnerid%3Dlpv0%26surl%3D%253Fv%253Dhome%2526partnerid%253Dlpv0%2526for zei

Ik zeg: wil ik proberen te maken voor mijn kleindochter!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...