woensdag 21 augustus 2013

REVIEW: Mollie Makes Haken (met een klein beetje Haakbrigade)

Nu al te koop op BOL.com, en binnenkort ook verkrijgbaar in alle boekenwinkels: het vrolijke retro haakhandboek Mollie Makes Haken.
Na Mollie Makes Happy Handmade Christmas en Birds vonden de creatieve breinen van Mollie Makes het dan eindelijk tijd voor een standaardwerkje over onze grote passie: haken.
Vol trots vermelden we dan ook maar even dat de Haakbrigade een bijdrage heeft mogen leveren aan deze uitgave: Arianne had de eer om de vertaling te mogen maken (met de morele steun van Oukje!)


Het grote vierkante boek heeft 144 pagina’s en is heel verrassend niet gebonden, maar voorzien van een ringband. Zo blijven de bladzijdes goed open blijven liggen en dat is wel zo handig als je een patroon aan het haken bent.


De inhoud bestaat uit twee onderdelen: de haakpatronen en de theorie. Alle technieken die worden gebruikt in de patronen worden dus uitgebreid uitgelegd in het tweede deel. Stap voor stap en met veel getekende illustraties.


In het Techniek-deel wordt andersom ook weer veelvuldig verwezen naar de patronen, waardoor je meteen ziet wat het effect van een steek of techniek is. Beide delen versterken elkaar dus.

Het Techniek-deel behandelt alle basissteken en ook de wat meer gevorderde steken en technieken zoals de pieksteek, de ananassteek, netsteken, enzovoort. Aangevuld met uitleg over het haken van sierrandjes, oppervlakte haken, blocken, motieven samenvoegen, knoopsluitingen, de magische lus, en ga zo maar door, ontbreekt niet.
Het is dus zeker niet alleen een boek voor beginners!


Mollie Makes Haken bevat zo’n 23 haakpatronen, ontworpen en geschreven door de bekende Mollie Makes-designers. Sommige patronen zijn behoorlijk retro – denk aan pannenlappen en onderzetters  – maar hebben dan wel een eigen, moderne twist.


Natuurlijk ontbreekt een goed patroon voor een granny square niet. En het Sunburst-motief staat inmiddels al op onze verlanglijst. 


Fijn: een paar goede patronen voor gehaakte granny square dekens of plaids, een babydekentje met gehaakt randje en een stoer kussen. 


Ook zijn we wel gecharmeerd van de Baboesjka’s: drie gehaakte poppetjes  in verschillende grootte. Het kost je dan wel even wat tijd – de haakinstructies nemen zo’n tien pagina’s in beslag – maar dan heb je wel een uniek setje Russische poppetjes.


Wat was het fijn om dit boek te mogen vertalen. Niet alleen omdat haken gewoon erg leuk is. Ook haak-technisch heeft het ons weer nieuwe dingen gebracht.
Een voorbeeld: in het Engels wordt steevast gesproken van ‘rows’ als je een lap haakt (dus heen-en-weer) en van ‘rounds’ als je rond haakt. Ofwel ‘toeren’ en… tja, wat eigenlijk?
Het ligt voor de hand om ‘rondes’ te gebruiken, maar die term vind je bijna in geen enkel Nederlands haakboek terug. Of er wordt gesproken van ‘toeren’ – zelfs al haak je rond – of men kiest voor de term ‘rijen’.
Maar deze laatste term vertaald in het Engels is juist weer ‘rows’ en dat vertaalden we juist weer met ‘toeren’. Zijn jullie er nog?
Uitgeverij Tirion Creatief koos uiteindelijk pragmatisch voor ‘rij’, maar we zijn zeker benieuwd naar jullie mening!

Zoek je nog een goed haakboek – om meer over haken te leren of gewoon voor originele en toegankelijke haakprojecten? Dan durven we dit boek zeker aan te raden. Voor de prijs hoef je het niet te laten: Mollie Makes Haken is prachtig uitgevoerd en kost toch slechts € 16,95.
PS: Ga ook vooral naar onze Facebook-pagina. En lees dan ook even dit bericht. Van Uitgeverij Tirion mogen we namelijk een Mollie Makes Christmas verloten!

Mollie Makes Haken
Uitgeverij: Tirion Creatief
ISBN: 9789043915618
Prijs: € 16,95

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat lijkt me zo'n leuk boek!! Zelf noem ik rounds altijd toeren, en rows rijen. Maar echt zeker weet ik het nu ook weer niet. Zolang het goede nummer er maar achter staat, niet? ;) Leuk dat jullie het mochten vertalen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...