woensdag 28 september 2016

Zomerproject van Arianne: gehaakte Vingerhoedskruid

Afgelopen week stond op onze blog het zomerhaakproject van Oukje. Heel bijzonder: zij haakte op vakantie een heuse kipfilet. Arianne gooide het over een andere boeg en ging aan de slag met een project wat al lange tijd op haar verlanglijstje stond.

Arianne:
Na heel wat kampeervakanties in Frankrijk, was het dit jaar tijd voor wat anders. Een ander land, een ander onderkomen. We kwamen uiteindelijk terecht in de Zweedse provincie Värmland, in een heel fijn huisje in een klein dorpje vlakbij een meertje. We kwamen helemaal tot rust. Naast het bessen plukken, lezen, tekenen en alle tussentijdse ontdekkingstochten bleef er gelukkig ook nog alle tijd over om te haken. Eindelijk haakte ik wat ik al zo lang een keer wilde maken: een plant. Al eerder haakte ik een cactus, maar dit plantje vind ik nóg leuker. Misschien ligt het aan de naam: vingerhoedskruid.

Het voorbeeld van Claire Clutterbug
Mijn eigen vingerhoedskruidIk haakte de Foxglove (zoals de Engelsen het vingerhoedskruid noemen, minstens net zo'n mooie naam!) met restjes katoen: twee kleuren groen (stond niet in het patroon, ik bedacht dat het een mooi effect zou geven), donkerroze, lichtroze en creme/wit. Het patroon is van Claire Cutterbug.


Wel even opletten, want het patroon is wat verwarrend in de terminologie: het spreekt van single crochet (=Amerikaanse haakterminologie) en een half treble crochet en treble crochet (= Engelse haakterminologie). Ik vermoed dat met single crochet in dit geval double crochet wordt bedoeld (volgen jullie me nog?) en heb dus de steken als volgt vertaald:
slipstitch = halve vaste
single crochet = vaste
half treble crochet = half stokje
treble crochet = stokje

Op twee punten ben ik afgeweken van het patroon:
  • Het patroon gebruikt voor de 'stam' een houten stokje dat je vervolgens moet omhaken met groene katoen. In mijn zoektocht naar een geschikte houten stok, kwam ik terecht bij de bamboestruik in de tuin. Ik zocht een mooie tak/twijg uit, ontdeed de tak van z'n blaadjes en voilà: een prachtig groen stevig stokje. Bijkomend voordeel: de bamboetak was al heel mooi groen, dus ik hoefde er niet meer omheen te haken.
  • Volgens het patroon steek je de tak in oasis (floral foam). Maar ik vulde een stevig plastic zakje met zand en stopte dat in de pot. Handig: je plantje krijgt wat meer gewicht en valt daardoor minder snel om.
  • Wel haakte ik nog een rondje van bruine katoen met aan de zijkant een opstaande rand. Die vouwde ik om de zak met zand heen. Zo verdween de plastic zak met zand uit het zicht en leek het net (soort van) echte potgrond. 

Het eindresultaat is heel erg geworden wat ik ervan hoopte: een vrolijk en zorgeloos plantje voor in het raamkozijn. Wel is mijn plantje iets kleiner uitgevallen omdat ik katoen gebruikte en haaknaald 3, in tegenstelling tot de aanbevolen draad en haaknaald 4.
 

Natuurlijk komt het potje waar het vingerhoedskruid in staat uit Zweden. Had ik trouwens al verteld wat nog meer zo ontzettend leuk is aan Zweden? Het fenomeen 'loppis': de Zweedse variant van een kringloop en brocante. Ongeacht waar je bent, overal zijn ze te vinden. Veel particulieren hebben een deel van schuur (ze hebben toch ruimte zat) omgebouwd tot loppis en verkopen daar hun eigen (of andermans) tweedehands spullen. Voor dit koperen koffiebusje betaalde ik omgerekend een euro - een beter souvenir had ik niet kunnen bedenken! 


------

Heb jij ook wel eens een plantje gehaakt? Leuk als je ons (via Facebook
wilt vertellen hoe je dat vond. Wij zijn zeer benieuwd. Foto's welkom!

Heel veel plezier en succes!
Arianne.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...