woensdag 2 december 2015

Gratis haakpatroon: gehaakte cactussen

Dank voor alle enthousiaste reacties op ons Facebook-bericht van 24 november: leuk om te merken dat we niet de enige zijn die graag een gehaakte cactus in ons huis neerzetten. Kijk nou zelf, dat staat toch helemaal gezellig?


Zoals beloofd zouden we bij meer dan 100 likes op het Facebook-bericht het patroon uitschrijven. En dat aantal is ruimschoots gehaald. Dus... bij deze: het gratis haakpatroon voor de cactus. Of eigenlijk: cactussen. Want we beschrijven de werkwijze voor de bolvormige cactus (links) en de komkommervormige cactus (rechts, tja, een andere naam wisten we even niet... ;-) We hebben het patroon zo uitgeschreven dat je het formaat van de cactus en de bodem kunt aanpassen aan het plantenpotje.
 

 

Dit heb je nodig

  • Bruin garen voor de bodem.
  • Groen garen voor de cactus (haak je meerdere exemplaren dan is het leuk als je verschillende soorten groen gebruikt).
  • Roze garen voor eventueel nog een bloemetje (en ook: 2 draden van circa 10 cm in een wat lichtere kleur, voor de meeldraden).
  • Bijpassende haaknaald.
  • Voldoende vulling om de cactus en het potje op te vullen. (Niet voldoende vulling in huis? Je kunt het potje ook voor een deel vullen met andere materialen, zoals een opgefrommelde lap stof of wat zand in een zakje. Of neem een oude knuffel waar de kinderen niet aan gehecht zijn en hergebruik de vulling.)
  • Stompe naald en schaar.
  • Plantenpotje. Wij gebruikten een verzinkt sierpotje van de IKEA, met de bijzondere naam SOCKER (zie ook www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90155672). Of struin door de plaatselijke kringloop; daar staan vaak massa’s prachtige plantenpotten voor bijna niks.

Zo haak je een bolvormige cactus

Neem het groene garen, zorg voor een lange begindraad en haak een ketting van lossen. De lengte van de ketting bepaalt straks de hoogte van de bolvormige cactus. Leg de ketting dus voor je op tafel in de vorm van een halve cirkel, beoordeel de hoogte en maak er eventueel nog wat lossen bij of haal er een paar uit. Tevreden over de lengte? Haak dan als volgt verder:
Toer 1: 1 vaste in iedere losse, 1 keerlosse.
Toer 2: 1 vaste in de achterste lus van elke steek. Door steeds alleen in de achterste lus te haken, ontstaat een ribbel.
Toer 3- eind: herhaal toer 2 tot je van de rechthoekige lap een bol kunt vormen: vouw de lap in de breedte dubbel en duw met je vingers even de boven- en onderkant samen om dit te beoordelen. Tevreden? Hecht af met een lange draad.

Vouw de geribbelde lap dubbel en haak (of naai) de korte open zijden aan elkaar.
Neem de lange afhechtdraad en de stompe naald en rijg deze door de bovenkant. Trek aan tot de opening sluit. Gebruik deze draad eventueel nog om het bloemetje vast te naaien. Geen bloemetje? Zet de draad dan goed vast en werk de draad weg.
Vul de bol. Zorg voor voldoende vulling zodat de cactus lekker stevig aanvoelt en niet slap gaat hangen.
Neem nu de lange begindraad en de stompe naald en rijg deze door de onderkant. Trek aan tot de opening sluit. Deze draad werk je nog niet weg; die heb je nodig om de cactus straks aan de bodem vast te zetten.


Zo haak je een komkommervormige cactus

Neem het groene garen, zorg voor een lange begindraad en haak een ketting van lossen. Haak de ketting net zo lang als je de cactus wilt hebben. Met andere woorden: de lengte van de ketting bepaalt de hoogte van de cactus. Als de ketting de juiste lengte heeft, haak je als volgt verder:
Toer 1: 1 vaste in iedere losse, 1 keerlosse.
Toer 2: 1 vaste in de achterste lus van elke steek. Door steeds alleen in de achterste lus te haken, ontstaat een ribbel.
Toer 3- eind: herhaal toer 2 tot de geribbelde lap de juiste hoogte heeft. Daarbij geldt: hoe meer ribbels, hoe dikker de cactus. Let op: vouw eerst de lap in de lengte dubbel voordat je de dikte beoordeelt. Ook leuk: maak twee komkommervormige cactussen die verschillen in dikte. Maak dan ook vooral zo’n rare lange cactus; hoe vreemder het eruit ziet, hoe echter de cactus lijkt.
Tevreden? Hecht af met een lange draad.

Vouw de geribbelde lap dubbel en haak (of naai) de lange open zijden aan elkaar.
Neem de lange afhechtdraad en de stompe naald en rijg deze door de bovenkant. Trek aan tot de opening sluit. Gebruik deze draad eventueel nog om het bloemetje vast te naaien. Geen bloemetje? Zet de draad dan goed vast en werk de draad weg.
Vul de komkommerachtige cactus. Zorg voor voldoende vulling zodat de cactus lekker stevig aanvoelt en niet slap gaat hangen.
Neem nu de lange begindraad en de stompe naald en rijg deze door de onderkant. Trek aan tot de opening sluit. Deze draad werk je nog niet weg; die heb je nodig om de cactus straks aan de bodem vast te zetten.

 

Zo haak je een eventueel nog een bloemetje

Neem het roze garen. Zorg voor een lange begindraad.
Haak daarna:
3 lossen, 3 halve stokjes in de tweede losse, 2 lossen en sluit het blaadje met een halve vaste in de eerste losse.
Herhaal dit vier keer, zodat je in totaal 5 blaadjes krijgt.
Sluit het bloemetje met een halve vaste in de eerste losse.

Rijg de draad aan een stompe naald en steek de draad een paar keer door de onderkant, terwijl je de blaadjes naar elkaar toe duwt zodat er een echt bloemetje ontstaat. Zet de draad goed vast. Gebruik deze draad straks om het bloemetje aan de top van de cactus vast te knopen.

Knip tot slot twee draden van circa 10 centimeter in een contrasterende kleur en steek deze door het hart van het bloemetje. Doe dit zo dat beide uiteinden (als een soort meeldraden) aan de bovenkant uit het bloemetje steken. Knoop aan elkaar vast en rafel de draden voor extra effect.





Zo haak je de bodem

Neem het bruine garen en maak een magische ring. Of: haak 3 lossen en sluit de ring met een halve vaste. De rest van de steken haak je in een spiraal; het is dus niet nodig iedere toer af te sluiten met een halve vaste en een beginlosse. Gebruik wel een stekenmarkeerder om de eerste steek van een nieuwe toer te markeren. Wel zo handig als je de tel kwijtraakt.
Toer 1: 6 vasten in de ring.
Toer 2: in iedere steek 2 vasten (totaal: 12 vasten)
Toer 3: overal 1 vaste, maar in elke tweede steek 2 vasten, tot je rond bent (totaal: 18 vasten).
Toer 4: overal 1 vaste, maar in elke derde steek 2 vasten, tot je rond bent (totaal: 24 vasten).
Toer 5: overal 1 vaste, maar in elke vierde steek 2 vasten, tot je rond bent (totaal: 30 vasten).
Toer 6: overal 1 vaste, maar in elke vijfde steek 2 vasten, tot je rond bent (totaal: 36 vasten).
Toer 7: overal 1 vaste, maar in elke zesde steek 2 vasten, tot je rond bent (totaal: 42 vasten).
Blijf op deze manier iedere toer 6 steken meerderen tot het rondje dezelfde diameter heeft als die van het sierpotje waar je straks de cactus in wilt zetten.
Als het rondje groot genoeg is, stop je met meerderen. Dus: haak in iedere steek 1 vaste, tot je een rand hebt gehaakt van ca. 5 centimeter hoog.
Hecht af met een lange draad.

Neem de lange afhechtdraad en de stompe naald en rijg deze door de rand. Trek een beetje aan, doe er wat vulling in en trek de draad nog iets verder aan zodat de vulling goed blijft zitten.
Werk de draad weg.
Vul het sierpotje met vulling. Duw de gehaakte bodem erop om te controleren of er eventueel nog wat vulling bij of uit moet.


 

Zo naai je de cactus en de bodem aan elkaar

Knoop met de overgebleven lange draden de cactus en de bodem aan elkaar vast. Werk de bruine draad weg. Gebruik de groene draad om de cactus met kleine steekjes goed aan de bodem vast te naaien. Werk de draad weg.
Zet de bodem met vastgenaaide cactus in het potje. Klaar! 

Tip: zoek eens via Google Afbeeldingen naar andere vormen voor cactussen en laat je inspireren! 

We zouden het enorm leuk als iedereen zijn gehaakte DIY-cactus met ons deelt op onze Facebook-pagina. Zodat wij op ons beurt weer geïnspireerd raken door jullie creaties. We zijn benieuwd!

Oukje en Arianne

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...